torstai 23. huhtikuuta 2009

Ruokapöydän suosikit

Kun Hakki siirtyi soseista syömään ns. "tavallista ruokaa", oli se minulle kriisin paikka. Koin juuri saaneni soseruokailun haltuun. Olin oppinut valmistamaan useita erilaisia ruokasoseita, surruttelin sauvasekoittimellani tyytyväisenä Hakille kalaa, broileria, possua, nautaa ja ennen kaikkea kasviksia. Pakastin soseet valmiiksi ruoka-annoksiksi muffinssivuoissa, ja ruokahuolto toimi! Sitten kaikki taas romuttui.. tavallista ruokaa?!!

Pidän kyllä ruoanlaitosta, enkä ole keittiössä täysin avuton, mutta nämä tavalliset ruoat eivät suinkaan ole kuuluneet bravuureihini. Ennen Hakkia valmistin ruokaa pääsääntöisesti aikuiseen makuun, ja yksivuotiaan ruokapöytään ei nyt oikein heti voi ajatella chili con carnea tai tulista tomaattipastaa. Koska minulla täytyy AINA olla ruokaa valmistaessani jokin resepti (jota toki saatan muokata), tarkoittivat Hakin uudet ruokakuviot keittokirjojen ja ruokalehtien tutkimista ihan uudella otteella.

Nyt kun Hakki on syönyt tavallista ruokaa useamman kuukauden ajan, ei tilanne ole enää lainkaan epätoivoinen. Voin jo nostaa esille muutaman Hakin ruokasuosikin - nämä maistuvat yleensä hyvin! Ja maistuvat ehkä teillekin, olkaa hyvä!

1. Broileri-kookoskeitto
2. Juustoinen kalavuoka
3. Juustoinen maissi-jauhelihakeitto
4. Bataatti-jauhelihalaatikko


5. Tonnikalalasagne

tarvitaan 9 lasagnelevyä

Tonnikalakastike
1-2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
2 tlk (á 400 g) tomaattimurskaa
2 tlk (á 185/150 g) tonnikalaa vedessä
2 dl vihreitä oliivirenkaita
1/2 rkl yrttisuolaa
1 rkl oreganoa
2 tl timjamia

Juustokastike
2 dl ruokakermaa
2 dl (100 g) mozzarellaraastetta
3/4 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria

Päälle
1 dl (50 g) mozzarellaraastetta

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulisilppu pehmeäksi. Lisää kattilaan tomaattimurska, tonnikala, oliivirenkaat ja mausteet. Sekoita ja kuumenna kiehuvaksi. Anna hautua ilman kantta noin 10 min.
Kaada ruokakerma pieneen kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää juustoraaste ja sekoita, kunnes kastike on tasaista. Lisää mausteet.
Kokoa lasagne suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Levitä tonnikalakastiketta vuoan pohjalle ja lisää kolme lasagnelevyä. Tee kaksi samanlaista kerrosta ja levitä viimeisen kerroksen päälle juustokastike. Ripottele pinnalle juustoraastetta.
Nosta vuoka uuniin ja kypsennä noin 30 minuuttia. Anna lasagnen vetäytyä foliolla peitettynä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Tarjoa lasagnen kanssa raikasta salaattia.

Ohje on Maku-lehdestä nro 5/07 sivulta 106.

6. Kalkkuna-kasviskeitto

1 - 2 rs (á 280 g) marinoituja kalkkuna- tai broilerisuikaleita
1 rkl kasviöljyä
1 tl kurkumaa
1 punainen paprika
1/2 kesäkurpitsaa
1 pieni kukkakaali
1 kanaliemikuutio
200 g sulatejuustoa
1 l vettä
1 rkl sitruunamehua
tuoretta tai kuivattua rakuunaa

Ruskista kalkkunasuikaleet öljyssä padassa tai kattilassa. Mausta kurkumalla. Poista paprikasta kanta, siemenet ja valkoiset osat. Pilko paprika, kesäkurpitsa ja kukkakaali. Lisää kattilaan. Murenna liemikuutio joukkoon, lisää sulatejuusto ja vesi. Hauduta 15 minuuttia. Lisää sitruunamehu ja rakuuna. Tarjoa paahdetun ruisleivän kanssa.

Ohje on Hyvää ruokahalua! Parhaat kasvis-, kana- ja kalaruoat -kirjasta sivulta 210.

7. Pinaattiohukkaat
4 dl maitoa
1 muna
1 1/2 tl suolaa
2 1/2 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
1 rkl öljyä
150 - 170 g pakastepinaattia (pieni rasia)

Paistamiseen margariinia tai voita.

Valmista ohukaistaikina sekoittamalla maitoon kaikki aineet annetussa järjestyksessä. Jos pinaatti on vielä jäistä, sulata se esim. pienessä kattilassa liedellä. Käytä taikinan valmistuksessa kierrevatkainta.
Anna taikina turvota 1/2 tuntia, jos se on mahdollista.
Paista pinaattiohukkaaat samalla tavalla kuin tavalliset ohukkaat molemmilta puolilta kauniin ruskeiksi.
Pane vähän rasvaa ohukaispannulle ennen taikinan lisäämistä. Ohukaiset onnistuvat, jos pannu ja rasva ovat tarpeeksi kuumat.

Ohje on Keitämme ja leivomme -kirjasta sivulta 29.

***********************

Nämä kaikki yllämainitut ruoat ovat kohtuullisen helppoja ja nopeita valmistaa. Käytän paljon hyödykseni Valion ohjeita. Minulle tulee luonnollisesti heidän Kerma-lehtensäkin, mutta ei, he eivät sponsoroi minua, valitettavasti... Pidän juustoista ja ruokakermasta, ja kyllä, minulla on korkea kolestroli... Pinaattilettuja en valmista kovin usein, sillä pinaattia ei suositella yksivuotiaiden ruokavalioon. No, Hakki saa lettuja ehkä kerran kuussa, ja nauttii niiden syömisestä sormin tai ihan itse haarukalla! Pinaattiohukkaiden ohje on keittokirjasta, jota käytin yläasteella kotitaloudessa. Hesarissa oli kerran juttu klassikkokeittokirjoista, joiden joukkoon tämäkin kierrekantinen teos oli päässyt.

Yksi hyvä vinkki vielä..! ÄLÄ unohda tonnikalalasagnea uuniin lähtiessäsi innoissasi esittelemään nettiin reseptiarkistoasi - se voi palaa! Putoaakohan tonnikalalasagne nyt mustapintaisena Hakin ruokasuosikit -listalta... voi voi.

Ei kommentteja: