perjantai 19. joulukuuta 2008

Ensi vuoden uudet harrastukset

Hakki on jo niin iso, että hänen kanssaan voi puuhailla kaikenlaista. Yhteisissä leikeissä on selkeää vuorovaikutusta. Me esimerkiksi pelaamme yhdessä pallolla - istumme lattialla ja pukkaamme sitä toisillemme. Pallo nyt ei aina kulje aiottuun suuntaan, mutta sehän se on pallon olemus.. Ja Hänen Aurinkoista Korkeuttaan naurattaa suuresti, kun äiti rymyää lattialla ja kurottelee palloa sängyn alta. Näissä tilanteissa äiti myös huomaa, että olisi syytä myös imuroida yhdessä...

Hakki myös matkii. Halusin kuvata Hakin hienossa karhuasennossaan, ja spontaania tilannetta olisi voinut joutua odottamaan pitkään. Tein asennon muutaman kerran Hakille malliksi ja kysyin, osaatko sinäkin. Ja Hakkihan osasi! Sen jälkeen taputimme yhdessä hienolle suoritukselle.

Toki me myös keskustelemme. Hakki osaa kolme sanaa; äiti, isä ja tissi, ja mielestäni kirja, tossu ja kiitos ovat jo tuloillaan.

- "Haluatko maitoa?" minä kysyn.
- "Tissi." Hakki vastaa.

Asia selvä, toiveet täytetään! Mutta näin vuorovaikutteinen kaveri tarvitsee jo vähän enemmän harrastuksia kuin mitä äidin kanssa kotonaoleilu tarjoaa. Olemme ilmoittautuneet Ipanajumppaan. Se alkaa tammikuussa ja kokoontuu kerran viikossa. Haastetta tarjoaa meille kellonaika - 9.15! Järkyttävää! Tuohon aikaa olemme toden totta vielä tehneet jotain ihan muuta kuin jumpanneet, esimerkiksi napostelleet kaikessa rauhassa aamupalaa. Mutta päivähoito alkaa ensi syksynä, joten on kait tässä vähitellen opeteltava suoriutumaan jonnekin ennen puoltapäivää. Jumpan lisäksi aloitamme muskarin, kerran viikossa sekin! Hakki tykkää rytmeistä, joten uskon, että se tulee olemaan hänelle erityisesti mieleen. Muskari kokoontuukin inhimillisesti ilta-aikaan.

Vauvauinti päättyy tonttu-uinnin merkeissä yksivuotiaan Hakin kohdalla nyt joulukuussa, mutta jatkamme vielä nappulauintiryhmässä. Hakki tykkää pulikoida vedessä, mutta mitenkään erityisen hyvin sukeltelu ei suju. No ei suju ei, kun sukeltamaan pyritään suu auki. Nielty vesi yskittää. Uinnin kohdalla pitää miettiä, kuinka pitkään jatkamme. Mutta toistaiseksi huvia ja hyötyä riittää vielä kalliinpuoleisen kuukausimaksun verran!


Kirjallinen yöpöytä: Kaari Utrio, Ilkeät sisarpuolet

Tällainen on hyvä lukuromaani! Kaari Utrio tarjoaa jälleen kerran historiallisia tapahtumia, naisten elämää ja romantiikkaa sopivassa suhteessa. Naisten asema ei ole ollut kadehdittava, ei edes varakkaiden naisten, 1800-luvun Suomessa. Mielenkiintoisia olivat myös kuvaukset Turusta, Porista ja Helsingistä - kyllä kaupungit ovat näyttäneet niin toiselta kuin tänään. Jos aikakone olisi keksitty, en matkustaisi sillä tulevaisuuteen vaan ehdottomasti ajassa taaksepäin. Mieluiten päätyisin Jane Austenin maisemiin lipittämään litratolkulla teetä ja samoilemaan nummilla kukkahattu päässä...

Ei kommentteja: