perjantai 6. maaliskuuta 2009

Nakit eivät ole naurun asia

Vaikka minusta usein tuntuu, että Hänen Aurinkoisen Korkeutensa Isällä ja minulla on täysin eri paheet, ja näin ollen kumpikin voi täynnä omahyväisyyttä syytellä toista, niin yksi juttu on kuitenkin meille yhteinen. Kumpikin käy napsimassa jääkaapista kylmiä nakkeja. Koska olen meillä jääkaapin sisällön ja päivitysten ylipäällikkö, tiedän rajat, kuinka paljon nakkeja kärsii verottaa, jotta niistä voi vielä valmistaa aiotun ruoankin. Pelkkiä napostelunakkeja ei meillä sentään ostella. Mutta voi sitä järkytystä, kun aloin valmistaa nakkikastiketta, ja nakkeja ei ollutkaan tarpeeksi. Oli Hänen Aurinkoisen Korkeutensa Isän turvallisuuden kannalta parasta, ettei hän ollut tuona hetkenä paikalla... Nykyään keskustelemme täsmällisesti niistä määristä, mitä kustakin nakkipaketista jää yli. Meillä tietty ostetaan mielellään nakit 30 kappaleen pakkauksissa.

Hänen Aurinkoinen Korkeutensa ei onneksi vielä itse hae syötävää jääkaapista. Mutta hänelle maistuu kyllä hyvin nakkikastike, nakkiperunasoselaatikko ja erityisesti nakkisarvet. Viime aikoina Hakille on selvästi alkanut muotoutua suosikkiruokia, ja hän osaa jo pyytää jotain haluamaansa. Kuten esimerkiksi toista nakkisarvea. Käsi osoittaa selkeästi kohti kääröä, ja määrätietoisella äänellä hän toteaa "täsä". Nakkisarvien syöntiin Hakille on tullut oma tapansa. Hänelle annetaan kokonainen nakkisarvi, josta hän ensin palastelee sämpyläkuoren pois ja ottaa nakin esille. Nakki on toisessa kädessä, ja siitä haukataan paloja, toisen käden sormilla nappaillaan osiin murennettua sämpylää. Ja kaikki tulee syödyksi. Ylhäällä kuvassa on meneillään sarven purkamisvaihe.


NAKKISARVET, 24 kpl
4 dl haaleaa vetta
1 pkt hiivaa (50 g)
2 rkl hunajaa tai sokeria
1 tl suolaa
4 rkl öljyä
2 dl kauraleseitä
8 dl vehnäjauhoja
Täyte
ketsuppia
sinappia
24 kuoretonta nakkia
(HUOM! 30 kappaleen pakkauksesta jää 6 napostelunakkia, hah)

Sekoita haaleaan veteen hiiva, hunaja, suola ja öljy. Lisää leseet ja jauhot. Sekoita ja vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Lisää tarvittaessa ripaus jauhoja. Leseiden takia taikina kuitenkin jää aika tarttuvaksi. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi vedottomassa paikassa.
Jaa taikina neljään osaan, ja vaivaa palat jauhotetulla leivinalustalla. Kauli taikinat halkaisijaltaan noin 30 cm:n kokoisiksi pyöreiksi levyiksi. Leikkaa levyt kuuteen samansuuruiseen sektoriin.
Levitä taikinapaloille ketsuppia ja sinappia. Kääri jokaiseen taikinakolmioon nakki. Aloita kääriminen taikinan leveästä päästä.
Nosta nakkisarvet leivinpaperille pellille.Peitä sarvet leivinliinalla ja anna kohota.
Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes taikina on ruskistunut kauniisti.
Tarjoa lämpimänä iltapalaksi vaikka teen kanssa.
Alkuperäinen ohje on peräisin Maku-lehdestä nro 2/06.

Saas nähdä, milloin meillä mennään koko perheen voimin nakkikioskille..!

1 kommentti:

Nasumurmeli kirjoitti...

Tunnustaudun saman paheen omaajaksi ja joskus kyllä on käynyt niinkin, että koko 10 nakin paketti on kulunut naposteluun..Kiitos tästä ohjeesta, seuraavan nakkipaketin lupaan käyttää nakkisarviin :-) Mutta hienoa tietää etten ole ainoa nakkinapostelija "näillä seuduilla".