Visulahti ei nyt loppujen lopuksi aikuisten näkökulmasta ollut mikään hirmuisen ihmeellinen paikka, mutta kyllähän nuo lapset viihtyivät. Ensimmäiseksi lapset kokeilivat käsillä veivattavia veneitä, ja sitten vesiliukumäkiä ja karuselleja ja kaikkea muuta mahdollista. Kyllä siellä päivä vierähti.
Ajelu Mikke-junalla antoi hyvän yleiskuvan Mikkelin nähtävyyksistä, ja minä lähdin ajelulle lasten kanssa. Isänsä käytti tämän ajan Jalkaväkimuseossa, jota hän kehuikin hyvin mielenkiintoiseksi. Mikke-juna starttasi torin kulmalta, josta tuli muuten hankittua tulevalle kissallemme nukkumakori.
Marjan matkakodista tuli mukaan eräänlainen matkamuistokin. Pampula ihastui niin kovin leikkipaikassa olleeseen laulavaan koiraan, että minä neuvottelin Marjan kanssa siitä kaupat. Pampulan "nalle puhiksi" nimeämä hoilottaja olikin tehokas viihdyttäjä pitkien automatkojen aikana!
Mikkelistä ajelimme Kajaaniin. Siellä emme yöpyneet mummulassa, vaan ystävättäreni perheen luona. Heillä on 4- ja 7-vuotiaat tyttäret, joten leikkiseuraa löytyi. Tytöt pahoittelivat Hakille, että heillä ei ole lainkaan poikaleluja, mutta sopeutuvaista Hakkia tämä ei toden totta haitannut. Ja minä huomasin, että Pampulalla puolestaan oli tyttöleluihin suuri tilaus. Eipä aikaakaan, kun neiti oli löytänyt tiaran päähänsä..!
Kajaanista teimme porukalla retken Vuokatin Angry Birds Activity Parkiin. Lapsilla oli hauskaa, mutta minua kyllä välillä hirvitti. Kaikki kiipeilytelineet olivat helppopääsyisiä jopa Pampulan ikäiselle, mutta kuitenkin useita mahdollisuuksia putoamiseen oli olemassa. Samankaltaisia ratkaisuja on myös ulkoleikkipaikoilla, mutta sisätiloissa ne eivät ole mielestäni enää yhtä toimivia. Ruuhkaisuus ja vauhti lisäävät vaaratilanteita sisäleikkipuistoissa, ja lisäksi osa lapsista liikkuu liukkailla sukilla. Kyllä noita sietäisi vielä miettiä. Mutta paikka oli kyllä hienoa sadepäivän ajankulua, ja Hakille tuli ostettua muistoksi hieno possupaitakin.
Ystävättäreni tyttäret ovat heppatyttöjä molemmat, ja heillä oli myös kolme kepparia. Hakki pääsi mukaan hevosleikkeihin, ja olikin niistä oikein innoissaan. Suunnitteluasteella on kepparien askarteleminen täällä kotonakin...
Kajaanissa säät olivat melkoisen sateiset ja viileät, mutta hyvästä seurasta johtuen se ei tahtia haitannut. Ja Pampulahan osaa ottaa ilon sadekeleistäkin.. Onneksi saatiin kurahousut lainaan, ja saimme lisäksi paljon tytöiltä pieneksi käyneitä vaatteita Pampulalle mukaan. Osaa käytettiin jo loppureissustakin!
Haikein mielin lähdettiin Kajaanista, mutta seuraava kohteemme oli Lieksa. Siellä yövyimme leirintämökissä Timitranniemen leirintäalueella. Uimarantakin olisi löytynyt, mutta koska uimasäitä ei ollut tarjolla, pysyttelimme rannan kivikkoisella osuudella, missä lasten suurta hupia oli heitellä kiviä veteen. Usein yksinkertaiset jutut ovat parhaita!
Lieksassa meillä oli kaksi käyntikohdetta. Ensimmäinen niistä oli Paateri, jossa olivat edesmenneen taiteilijaprofessori Eva Ryynäsen koti, ateljee, kirkko ja kahvila. Eva ja Paavo Ryynänen on myös haudattu kauniille kotitilalleen. Lapsetkin, ihme kyllä, hiljenivät hetken kirkossa. Paateri oli vaikuttava paikka. En suoraan sanoen oikein tiennyt, mitä odottaa, mutta puusta tehty taide oli melkoisen mykistävää.
Ja käytiinhän me Kolillakin. Emme menneet sinne autolautalla vaan kiersimme Pielisen eteläpuolelta. Teimme kaikista lyhimmän luonto"vaelluksen", ja tämän Kolme huippua -kierroksen varrella näimme Ukko-Kolin, Paha-Kolin ja Akka-Kolin. Maisemat olivat upeita! Vaelluksen mitta oli vain noin 1 km.
Hakista huomasi, että hän viihtyy luonnossa. Jotenkin tuota luonnossa liikkumista täytyisi lisätä. Luonnossa löytyy Hakin kaltaiselle pojalle tekemistä ja katseltavaa kuin itsestään. Pampula ei ole vielä niin innokas, mutta yllättävän hyvin hänkin jaksoi.
Kolilla minä ja Hakki teimme myös hiihtohissiajelun, menimme ensin alas ja tulimme sitten takaisin ylös. Se oli aika jännittävää. Kolilta pois lähtiessä Hakki kyselikin, että voisimmeko tulla tänne uudestaan. Ehkäpä!
Reissumme viimeinen matkakohde oli Imatra, ja siellä yövyimme Imatran kylpylässä. Matkaväsymystä oli jo ilmassa, joten oli hyvä, että meillä oli mukava ja tilava hotellihuone, ja helppoa ja hauskaa tekemistä mitä kylpylässä lutaaminen aina on. Imatralla kävimme kylpemisen lisäksi katsomassa kosken juoksutuksen, mutta siinäpä se sitten oli.
Hakkia alkoi vaivata jo koti-ikävä, ja kyllähän se kotiinlähtö olikin sitten lähtöpäivänä kaikille ihan mieleinen ajatus. Imatran kylpylästä jäi kuitenkin oikein hyvä kuva, vaikka mielestäni kylpyläosasto on toimivampi aikuisille kuin lapsille. Porealtaita ja hierontapisteitä piisasi, joita ei lasten kanssa juuri päässyt kokeilemaan. Kylpylässä oli kuitenkin myös leikki- ja pelitilaa, josta lapset pitivät. Alla Pampulan tyylinäyte pallomereen johtavasta liukumäestä.
Ennen starttia kotimatkalle käytiin vielä hieman ulkoleikkipaikalla purkamassa energiaa. Pampulaa riivaa myös jonkinmoinen esiintymisvietti, ja kuvassa ohjelmanumerona on "tulalatulalalei". Onneksi se, eikä pepun taputtelu ja muut vastaavat, niitä esityksiä kun saa seurata aina vähän naama punaisena. Kiva oli tulla kotiin, mutta hauska oli reissukin. Paljon nähtiin ja koettiin, ja tavattiin tärkeitä ihmisiä. Se oli sitä LOMAA!
Kirjallinen yöpöytä
Hjorth & Rosenfeldt, Oppipoika
Ruotsalaisen kirjoittajakaksikon Hjort & Rosenfeldt toinen dekkari Oppipoika saattoi jopa olla parempi kuin heidän esikoisensa. Kirjojen päähenkilö, psykologi Sebastian Bergman, oli kyllä alkusivuilla niin ärsyttävä, että teki mieli heittää kirja seinään. Todella vastenmielinen kaveri. Mutta kyllä Sebastiankin kirjan mittaan jotain oppi, mutta nähtäväksi jää, kuinka pysyvä muutos on. Oppipojassa jahdataan sarjamurhaajaa, joka kopioi parikymmentä vuotta aiemmin tehtyjä murhia niin tarkasti, että hänellä epäillään olevan yhteys vankilassa istuvaan esikuvaan. Kirjassa ovat mukana samat herkulliset henkilöhahmot kuin edellisessäkin, supertunari Halvorssenia unohtamatta, joka kuitenkin nyt on päässyt pois poliisista ja vankilanjohtajan tehtäviin. Kirjan lopussa annettiin jo aasinsiltaa tulevaan kirjaan, mikä ei mielestäni olisi ollut välttämätöntä. Mutta viihdyttävä dekkari tämä oli, aivan ykkösluokkaa.
Rain Mitchell, Opetuksia (Joogasalin naiset)
Opetuksia on toinen osa Rain Mitchellin joogaavista naisista kertovassa kirjasarjassa. Kirjat sijoittuvat Amerikkaan, ja tämä oli nyt vähän kiusallisella tavalla vain toinen osa, runsaasti asioita jäi kirjan loppuessa auki. Käsittääkseni kolmatta osaa ei ole vielä ainakaan suomennettu, liekkö edes ilmestynyt. Tosi mukava kirjaa oli lukea, nautin siitä paljon, ja kaikkien keskeisten henkilöiden elämässä tapahtui merkittäviä asioita. Mutta mutta, mitä sitten?? Kirjaa lukiessa alkaa kyllä väistämättä joogaaminen kiinnostaa. Pitäisiköhän sekin ottaa tässä keski-iän kriisissäni uusien opeteltavien asioiden listalle?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti